Primorska se kuhinja, zahvaljujući svojim mediteranskim i maritimnim utjecajima temelji na ribama, školjkama, rakovima, odnosno glavonošcima, na janjetini, tjestenini, na mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju, na kestenima (marunima), i vinu, dok se goranska kuhinja temelji na divljači, mlijeku i siru, mesu i gljivama, žabama, puževima, slatkovodnoj ribi, povrću, posebice krumpiru i kupusu, šumskom voću i začinima, kao i žestokim pićima, rakiji, brinjevcu, medovači ili medici (rakiji s medom).
Osim dvije podjele na primorsku i goransku kuhinju, postoje i razlike u načinima pripreme hrane i unutar samih mikroregija. Svaki otok, pa i svako selo, imaju svoj način pripreme jela.
Sadržaj edukacije:
1. Povijesni i kulturni utjecaji na lokalnu kuhinju Primorske Hrvatske
2. Posebnosti gastronomske baštine Primorske Hrvatske
3. Potencijal kulturno povijesnog naslijeđa ili gastro potencijal destinacije na organiziranje turističkih događanja
4. Tradicijski i autohtoni načini pripreme i dogotovljavanja hrane i drugih prehrambenih proizvoda
5. Degustacija autohtonih jela Primorske Hrvatske